Преместване на дървета

Имате в градината си дърво, което сте засадили преди 9-10 години. Тогава мястото ви се е струвало подходящо, а дървото много ефектно. С времето, обаче, дървото е порастнало много и е започнало да засенчва целия ви двор или пък сте решили да построите някаква сграда на същото място. Най-лесно е да го отрежете, но не искате да се разделите с красивото дърво, с което свързвате много спомени. За щастие има и друг вариант – просто го преместете на по-подходящо място, в края на градината или дори в двора на другата ви къща.

Ние от „Дворче” извършваме именно тази услуга – преместване на големи дървета.

Процедура по преместването в снимки

Откопаване на възрастно дървоОткопаване на възрастно дървоТранспортиране на възрастно дървоПресаждане на възрастно дърво

Какво включва услугата

  • Избиране на подходящ сезон, време и място за пресаждане (вероятността за прихващане е много по-голяма през различни сезони в зависимост от различните видове);
  • Изкопаване на растението с необходимото количество почва около корените, с цел да се запазят жизнените му показатели и да се повиши вероятността от прихващане. Повдигането се извършва с помощта на кран.
  • Изкопаване на необходимата дупка за засаждане, добавяне на подходяща почва или тор;
  • Транспортиране на растението до новото му място;
  • Полагане и засаждане, при необходимост подрязване;
  • Укрепване и поливане;
  • Заличаване на следите от изкопната работа на старото място на растението.
Напомняме ви, че пресаждането – особено при възрастни дървета – е високоспециализирана дейност, която изисква специално оборудване, опит и познания. Ако все пак сте решили да опитате късмета си и да се захванете сами с тази тежка задача, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да увеличите шансовете си за успех.